A kutyák szívférgessége

Erről a betegségről évekkel ezelőtt legfeljebb tanultak az európai állatorvostan hallgatók, mivel a betegség szinte kizárólag az amerikai kontinensen került megállapításra.

Az elmúlt években az utazások révén távoli földrészekre eljutottak a gazdák kedvenceikkel együtt, illetve a felmelegedés miatt Európában olyan egzotikus rovarok és paraziták jelentek meg, amelyek addig itt nem voltak megtalálhatók. Állatorvosként szembesültünk a ténnyel, hogy a tartási helyüket soha el nem hagyó állatokban is jelentkeztek alig ismert ritka betegségek.

Ilyen megbetegedés a kutyák szívférgessége. A parazita egy fonálféreg, a terjesztője pedig a szúnyogok egy fajtája. A szúnyog a vérszívás során a benne élő, de kárt nem okozó parazita fejlődési alakját befecskendezi a kutyába, ahol a lassan kifejlődő felnőtt féreg vándorlása során a szívben telepedik meg. A vér áramlását károsan befolyásoló féregcsomó sok esetben a kezelés ellenére is végzetes megbetegedést okoz. A gyógykezelés nehéz, költséges és bizonytalan.

A leginkább hatékony fegyver a megelőzés, a szúnyogok távoltartása a fertőzésre érzékeny kutyáktól.

Erre a célra több könnyen használható készítmény áll az eb-tulajdonosok rendelkezésére. A szúnyogok elleni védekezés nem kizárólag a szívférgesség miatt érdekes, mert a szúnyog terjesztője olyan betegségeknek is, mint az embert is megbetegítő Leishmaniosis, a lovak Nyugat-Nilusi láza, vagy a nyulak myxomatosisa, ami szerencsére az emberre veszélytelen.