Kullancsveszély

A kullancsról sokan tartják azt, hogy Noé nyugodtan kifelejhette volna a bárkájából. Szépnek cseppet sem mondható külső élősködő, amely sok állatfajon és az emberen is megtelepedik, vért szív és különböző fertőző betegségeket terjeszthet.

A kullancsnak több fajtája ismert, de közös jellemzőjük, hogy szaporodásukhoz vért szívnak. Az erdőt járó, bokrok között sétáló gazdaszervezetre (melegvérű állatok és az ember) úgy talál rá, hogy érzékeli azok hőmérsékletét, és potyautasként rájuk kapaszkodik.

Rágószerve speciális anyagokat tartalmaz, ezért megtelepedése észrevétlenül történik. Előbb hámlazító, később érzéstelenítő anyagot fecskendez be a szúrási csatornába, fűrészszerű rágószervével pedig erősen helyhez köti magát. Ezt követően kezdődik a vérszívás, amely után a nőstény kullancsok – mert azok fúrják magukat a bőrbe – csábító ivari szagot bocsátanak ki, amivel a hímeket magukhoz csalják, sor kerül a párzásra, majd a nőstény számtalan petét rak.

A fajfenntartó feladatok után sor kerülhet a különböző fertőző anyagok bejuttatására a gazdaszervezetbe. Ezek az anyagok lehetnek azok a baktériumok, vírusok vagy paraziták, amik a kullancsot magát nem betegítik meg, de a célállatban súlyos megbetegedést okozhatnak.

Az ebek, a lovak érzékenyek a kullancsra, de szerencsére a macskák pl. egyáltalán nem. Az ember számára is veszélyes a kullancscsípés, mert agyhártyagyulladást, vagy a Lyme-kórt okozhatják.

Kedvenceink közül a kutyák különösen fogékonyak a kullancsok által terjesztett betegségekre. Az országszerte elterjedt, paraziták okozta babesiosis fertőző egysége a kullancsból a vérbe jutva a vörös vértestekbe kerül, ott elszaporodik, kirajzásakor a vörös vértest széttöredezik, a sok új szaporító egység újabb vértesteket keres fel, így a folyamat felgyorsul.

A széttört sejtekből a vérfesték kikerül az érpályába és megfesti a vizeletet, a törmelék a vesébe jutva a hajszálvékony kanyarulatos csatornákban halmozódik fel, azt eltömíti, és gyors veseleállást okoz.

Az így megbetegedett állat előbb levert, magas láza van, de érdekes, hogy nincsenek hurutos tünetek (könnyezés, orrfolyás), a kötőhártya vagy a száj nyálkahártya kissé sápadt a vérveszteség miatt. Elhúzódó esetben a nyálkahártyák sárgán elszíneződnek, ami a máj fokozott terhelésének a következménye. Az állat véreset vizel, ami nagyon fontos és jellemző klinikai tünet.

Az idejében elkezdett kezelés néhány óra alatt látványos eredményre vezet, az állat felélénkül, eszik, mert a parazita további kártétele megáll, de a teljes gyógyulás néhány napot igénybe vesz.

A Lyme kór okozója elbújik a gazdaszervezetbe és hosszú ideig fennálló állandó hőemelkedést provokál, az állat levert, izületei gyakran fájnak. A fertőzés kimutatása vérvizsgálattal lehetséges, a betegség jól kezelhető, de a kezelés hetekig tartó antibiotikum etetésével jár, ami megterheli mind kedvencünket, mind a gazda pénztárcáját.

A gondos gazda naponta átvizsgálja kedvencét. Ha talál megtelepedett kullancsot, azt haladéktalanul el kell távolítani. Mindegy, hogy merre tekerjük, de közben folyamatosan emelni is kell addig, míg ki nem pattan a bőrből. Nem szabad sem krémmel, sem szesszel kenni! A kullancsok eltávolítására remek célszerszámok kaphatók, felesleges csipesszel kínlódni, a kézzel való operációt meg sokan undorodva visszautasítják.

Mi hát a teendő?

A kullancsokat távol kell tartani kedvenceinktől. Erre sokféle, igen hatékony módszer áll rendelkezésünkre. A gyógyszerek egyik típusa kis fiolában lévő folyadék, amit a kutya hátára kell cseppenteni olyan helyre, amit az állat nem ér el, nem nyalhatja le. Erre a tarkó és a lapocka tájéka a legmegfelelőbb. A gyógyszer egy-két óra alatt megszárad és a szőrszálak segítségével legfeljebb két nap alatt az egész testfelületen eloszlik és egy hónapon keresztül hatékonyan távol tartja a kullancsokat. Az ilyen készítmények eredményesen védenek a bolhák ellen is.

A védekezés másik lehetséges módja a nyakörvek felhelyezése. A bennük lévő hatóanyag a dörzsöléstől távozik és hónapokig tartó biztonságos védelmet nyújt. Mivel a nyakörvekben lévő vegyület a szőrszálakon lévő zsiradékhoz kötődik, az állat úszhat, az sem baj, ha megázik, csak fürdetni nem szabad őket, mert a sampon a zsiradékkal együtt a gyógyszert is eltávolítja.

A kereskedelemben rendre újabb készítmények jelennek meg azért, mert a kullancsok is képesek hozzászokni egy-egy hatóanyaghoz, így a kezelés kevéssé hatékony vagy éppen eredménytelen is lehet.

Ha egy módszer bevált, célszerű folytatni. Csak egyet ne tegyenek! Védtelenül ne hagyják kedvenceiket egy olyan betegséggel szemben, ami a késői felismeréskor visszafordíthatatlan károsodást okozhat. Az ilyen eset a gazda felelőssége, vagy nevezzük úgy: felelőtlensége rovására írható, mert kis odafigyeléssel elkerülhető egy olyan betegség, ami ellen kedvencünk saját erejéből védekezni nem képes.